Kultura

U susret dvadesetogodišnjici Srem Folk Festa

SREMSKA MITROVICA – Najavljujući na konferenciji za novinare, Međunarodni festival folklora Srem Folk Fest, koji će se, kao i do sada, održati od 11. do 14. avgusta na Žitnom trgu, istaknut je slogan u znaku jubileja – 20 godina energije koja traje!

Ove godine će na Festivalu nastupiti između 500 i 600 učesnika iz 14 zemalja, a publici će se predstaviti 20 ansambala. Prvi put će se publici u našem gradu predstaviti ansambli iz Bolivije i Kameruna. Povodom najave jubilarnog izdanja festivala u Gradskoj kući je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili Petar Samardžić, direktor festivala i Dragan Đorđević, umetnički direktor festivala.

Kako je rekao Petar Samardžić: „Tokom prethodne dve decenije Festival postao simbol zajedništva, raznolikosti, tolerancije i međunarodnog prijateljstva. Kao brend našeg grada, „Srem Folk Fest” izdigao se iznad svega što razdvaja i udaljava ljude i izgradio jednu posebnu vrstu energije koja se oseti i dan danas, zato je i slogan ovogodišnjeg festivala – OSETITE ENERGIJU KOJA TRAJE 20 GODINA. Tokom godina Mitrovica je, kroz ovaj festival, ugostila blizu 200 folklornih grupa koji su dolazili iz 40 različitih zemalja sveta. Za ovu godinu učešće je potvrdilo 14 zemalja, računajući i Srbiju kao zemlju domaćina. Festival će otvoriti mitrovački Folklorni ansambl „Branko Radičević”, dok će Srbiju predstavljati i mitrovački folklorni ansambli nacionalnih zajednica Hrvata, Mađara i Ukrajinaca, kao i beogradski KUD „Lira folklor”. Zemlje koje će se prvi put predstaviti su Bolivija i Kamerun, a iz Kanade dolazi ansambl „Vez” , koji neguje srpski folklor. Hvala svima koji su dali podršku ovogodišnjem festivalu, pokrovitelju Gradu Sremska Mitrovica i organizatoru Centru za kulturu „Sirmijumart”, generalnom sponzoru kompaniji Axiomaplus i prijateljima festivala kompanijama Garden i Roloplast Mošić, kao i Maxi plus supermarketu, dok su zvanična vina manifestacije „Divin” iz Divoša i iz Erdevičke vinarije. Posebno se zahvaljujem predstavnicima medija što ste sve ove godine bili uz ovaj događaj i nadam se da će to trajati još mnogo godina i da ćemo proslaviti zajedno još mnogo jubileja.”

„Srem Folk Fest” se održava u skladu sa najvišim svetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala – CIOFF, a od 2019. godine deluje pod okriljem Nacionalne komisije za saradnju Uneskom kao festival koji čuva i neguje kulturnu baštinu celog sveta. Programski i organizaciono festival se stalno unapređuje, tako će ove godine prvi put nastupiti Folklorno-baletska grupa „San Pablo” iz La Paza i jedna afrička grupa iz Kameruna, poznata po atraktivnim, akrobatskim plesovima koji se izvode uz perkusije i maske.

Prema rečima Dragana Đorđevića, „Srem Folk Fest” najveća je manifestacija ovog tipa u našoj zemlji, po broju učesnika. „Festival ima za cilj promociju folklorne tradicije i kulture iz celog sveta, ali ono što je nama značajno kao organizatorima, jeste, pre svega, promocija našeg grada, ove sredine i naše zemlje u pozitivnom svetlu. Manifestacioni turizam kod nas je u punom zamahu, Mitrovica se razvija u tom pravcu. Veoma dobro se kotiramo, prema mišljenju učesnika prema standradima CIOFF-a, imamo ocenu 4,3 što je fantastično. Mitrovački festival radi se u saradnji sa još dva grada gde se održavaju CIOFF festivali, to su Bečej i Obrenovac, tako da imamo veliki broj učesnika, a naša publika ima priliku da svako veče vidi dva do tri nova ansambla. Nadam se da će posetioci uživati kao i ranijih godina, jer mi imamo i najbolju publiku na svetu, imamo svako veče između četiri i 5.000 ljudi na festivalu. Veoma smo ponosni na to, kao i na naš grad i na sve one koji daju svoj doprinos  Festivalu,” dodao je Đorđević.

Očuvanje nematerijalne kulturne baštine, istakao je kao jedan od ciljeva ove manifestacije i jedan od najvažnijih vidova ispoljavanja kolektivnog identiteta. Prenošena s generacije na generaciju, konstantno obnavljana u društvenim zajednicama i grupama kao reakcija na okolinu, kao interakcija s prirodom i istorijskim uslovima postojanja; nematerijalna kulturna baština izaziva osećaj identiteta i kontinuiteta. Značaj nematerijalne kulturne baštine je i u tome što promoviše, održava i razvija kulturni diverzitet i ljudsku kreativnost .

Folklorni ansambli održavaće koncerte na Žitnom trgu od 11. do 14. avgusta. Nastupi počinju od 20.30, dok defilei učesnika, ulicom Kralja Petra I do centra grada, počinju od 19.30 časova. Peti dan ove najveće i najposećenije kulturno-umetničke manifestacije u našem gradu, tradicionalno je rezervisan za tamburaško veče – „Od begeša do prima” koje takođe ove godine obeležava jubilej – 10 godina postojanja.

Srem Folk Fest 

Najava događaja

Current Month

07sep(sep 7)11:0008(sep 8)09:00Obeležavanje godišnjice stradanja Srba na Legetu i Spomen groblju

08sep11:0015:00Karavan spasilaštva na vodi

08sep12:0019:00„Kotlić iz bloka” u Kuzminu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.6595117.0105117.3615