Kultura

U bajci stanujem: Dečji smeh i maske ulepšali centar grada

SREMSKA MITROVICA – Raznolikim maskama i kostimima deca su uveselila centar grada. Manifestacijom „U bajci stanujem” Biblioteka „Gligorije Vozarović” obeležila je početak nove školske godine. Maskenbal je pružio priliku deci da se izraze na kreativan način i da se druže sa vršnjacima u veseloj atmosferi.

Žitnim trgom odjekivao je veseli dečji smeh, pesmice i recitacije, a uz muziku i koreogafiju prikazali su svoju maštovitost. Pod maskama i u različitim kostimima gradom su prodefilovali osnovci i predškolci, već tradicionalno, po osamnaesti put.

Mirjana Jovanović bibliotekarka podsetila je da je organizator Biblioteka „Gligorije Vozarović” uz podršku Grada Sremska Mitrovica. Kako je dodala: „Cilj ove, sad već tradicionalne manifestacije, jeste da podstakne decu na čitanje i kreativnost. Veoma smo zadovoljni odzivom dece, zajedno obeležavamo početak školske godine i to za učenike od prvog do četvrtog razreda, predškolce i malce. Školskim bibliotekama poklanjamo knjige s nadom da će mališanima biti podsticaj da čitaju. Deca su prodefilovala i gradskim ulicama u maštovitim kostimima inspirisanim likovima iz bajki, dok su roditelji, vaspitači i učitelji ponosno posmatrali njihove kreacije. Danas smo se lepo družili, zabavljali, deca su jedan dan živela u bajci.”

Učešće dece u maskenbalu podstiče nekoliko važnih aspekata njihovog razvoja. Deca imaju priliku da osmisle i izrade svoje kostime, što podstiče njihovu maštu i kreativne veštine, dok pojavljivanje u kostimima pred publikom pomaže deci da razviju samopouzdanje i osećaj ponosa. Učešće u grupnim aktivnostima kao što je maskenbal omogućava deci da se druže sa vršnjacima, razvijajući tako svoje društvene veštine.

Manifestacija inspirisana bajkama podstiče decu da se zainteresuju za čitanje i istraživanje novih priča, a maskenbal je bio prilika da se zabave, smeju i uživaju u bezbrižnom vremenu sa prijateljima. Ove aktivnosti su ključne za celokupan razvoj dece, jer im pružaju priliku da uče kroz igru i kreativno izražavanje. 

Deca su uživala u maskenbalu, njihova lica su bila osvetljena osmesima dok su ponosno pokazivali svoje kostime inspirisane omiljenim bajkama. Bilo je mnogo smeha i radosti dok su se igrali, plesali i nastupali na letnjoj sceni.

Privukli su velik broj sugrađana, pre svega svojih roditelja, potom su im podršku dali: bake i deke, tetke, ujaci, ali i vaspitači i učitelji. U ovom programu učestvovalo je preko 500 dece i svi su nagrađeni toplim aplauzom.

Ovaj događaj je još jednom pokazao koliko je važno negovati dečiju maštu i kreativnost kroz zajedničke aktivnosti i druženje.

Negde u svetu, maskenbali se priređuju kako bi se dočekalo proleće, ali ako živite u Sremskoj Mitrovici, ne morate putovati po svetu da biste maskirani prodefilovali gradom, dovoljno je da se prošetate do Žitnog trga.

Maskenbalu ,,U bajci stanujem“ prisustvovalo je preko 400 mališana školskog i predškolskog uzrasta. Osnovne škole koje su  prisustvovale su: ŠOSO „Radivoj Popović“, OŠ „Boško Palkovljević Pinki“, OŠ „Triva Vitasović Lebarnik“, OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i OŠ „Jovan Popović“, OŠ „Slobodan Bajić Paja“ .               

Predškolske ustanove koji su uveličale maskenbal su PU,,Pčelica“ i PU,,Stonogica“.

NAGRAĐENI su: Najmlađi učesnik – Iva Raca

PREDŠKOLCI

PRVO MESTO – Mihajlo Stanojević,  PU ,,Pčelica“

DRUGO MESTO – Mihael Komazec  PU ,,Pčelica“

DRUGO MESTO – Laura Kovačič PU „Stonogica“

TREĆE MESTO – Lav Damnjanović,   PU ,,Pčelica“

TREĆE MESTO – Emilija Stefanović PU „Pčelica“

Najoriginalnija maska – Kristina Đukić „Gospođica Špageta“

GRUPNE MASKE PREDŠKOLCI:

PRVO MESTO – „Rimska trpeza“, PU „Stonogica“

PRVO MESTO – „Alisina čajanka“, PU „Stonogica“

ŠKOLARCI

PRVO MESTO – Miona Nedić, OŠ „J. J. Zmaj“

DRUGO MESTO – Emilija Eraković  OŠ „J. J. Zmaj“

DRUGO MESTO – Sofija Vukmir OŠ „J. Popović“

TREĆE MESTO – Lazar Blagojević OŠ „J. Popović“

TREĆE MESTO – Sofija Radić OŠ „J. J. Zmaj“          

GRUPNE MASKE ŠKOLARCI:

Najoriginalnija grupna maska – „U bajci stanujem“, OŠ „Slobodan Bajić Paja“                

PRVO MESTO – „Majka godina“, OŠ „Sveti Sava“ Divoš

DRUGO MESTO – „Olimpijci“, OŠ „B. P. Pinki“

 DRUGO MESTO – „Zeke“, ŠOSO „Radivoj Popović“,

DRUGO MESTO – „ Aždaja i carev sin“ OŠ „Sveti Sava“

TREĆE MESTO – „Alisa u zemlji čuda“, OŠ „Jovan Popović“

TREĆE MESTO – „Snežana i sedam patuljaka“, OŠ „ T.V. Lebarnik“

TREĆE MESTO – „Snežana i sedam patuljaka“, OŠ „ Sveti Sava“

Maskenbal je pratio i ocenjivao žiri: Mirjana Delić, Mirjana Belegiški i Dunja Radosavljević.

Program je  vodio Matej Vuruna.

Nastupili su: Plesni studio ,,Alex flash dance“ i Dramski studio OŠ „Jovan Popović“.

Najava događaja

Current Month

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.6615117.0125117.3635