Kultura

Srem Folk Fest 20 godina energije koja traje

SREMSKA MITROVICA – Međunarodni festival folklora Srem Folk Fest svečano je otvoren na Žitnom trgu, pod sloganom u znaku jubileja – 20 godina energije koja traje! Tokom godina naš grad je, kroz ovaj festival, ugostio blizu 200 folklornih grupa koji su dolazili iz 40 različitih zemalja sveta.

Festival će po tradiciji trajati do 14. avgusta, koncerti počinju u 20.30 sati, a velik broj građana privukao je defile učesnika već prve večeri, koji je počeo od bivšeg SDK i nastavio se ispred pošte, crkve, pa sve do letnje scene. Učesnici su prodefilovali samim centrom našeg grada zastajkujući i plesom ulepšavajući vrelo letnje veče.

Ove godine Festival je okupio više od 500 učesnika iz 14 zemalja, a publici će se predstaviti 20 ansambala.

Manifestaciju, 20. međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest”, otvorila je Danica Nedić, zamenica gradonačelnika.

Petar Samardžić, direktor festivala rekao je: „Nekadašnja prestonica Rimskog carstva, danas gostoljubivi grad folklora, svakog avgusta, poslednjih 20 godina zasija sjajem različitosti, kao što je kićeni Srem, tako je kićen i naš festival, a krase ga zastave iz celog sveta. Ova manifestacija Sremsku Mitrovicu pretvori svakog avgusta u svetsku pozornicu na kojoj se prožimaju i susreću različite civilizacije, običaji, tradicije i kulture, tako i ove godine. Srem Folk Fest se izdigao iznad svih granica i barijera koje udaljavaju i omeđavaju ljude i pretvorio Mitrovicu u centar sveta. Hvala svima koji su to omogućili, pokrovitelju Gradu Sremska Mitrovica i organizatoru Centru za kulturu „Sirmijumart”, svim našim generalnom sponzorima, ostalim sponzorima, prijateljima, medijima i hvala publici koje je svake godine sve više ali i svim gradskim preduzećima i ustanovama koje su dale podršku u organizaciji.”

Organizatori kažu da se sve odvija po planu, i izrazili nadau da će trajati još mnogo godina i da će proslaviti zajedno još mnogo jubileja. „Srem Folk Fest” se održava u skladu sa najvišim svetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala – CIOFF, a od 2019. godine deluje pod okriljem Nacionalne komisije za saradnju Uneskom kao festival koji čuva i neguje kulturnu baštinu celog sveta.

„Atmosfera je predivna, imamo puno publike više nego dovoljno, kao i svake godine, čini mi se da ove godine postavljamo i neke nove rekorde. Tu je dvadesetak ansambala iz 14 zemalja, siguran sam da će publika uživati u programu koji je zaista šarenolik, ima dosta zemalja i sa drugih kontinenata. Neki su prvi put ovde, neki su bili već ranije, zadovoljni smo programom izborom i svim ostalim. Sigurna sam da će i atmosfera biti lepa na festivalu kao i ranijih godina i da će festival živeti dalje kao i do sada, punim plućima” rekao je Dragan Đorđević, umetnički direktor festivala.

Festival je otvorio mitrovački Folklorni ansambl „Branko Radičević”, dok će Srbiju predstavljati i mitrovački folklorni ansambli nacionalnih zajednica Hrvata, Mađara i Ukrajinaca, kao i beogradski KUD „Lira folklor”. Iz Kanade dolazi ansambl „Vez” , koji neguje srpski folklor.

Saša Kozarevski rukovodilac ANIP „Orce Nikolov” iz Skoplja kaže da je dolazio ranije u našu zemlju za koju je posebno vezan jer mu je majka iz Šida i dodaje: „Festival je divan, ljudi su raspoloženi, dobro je da se vide različite kulture iz različitih zemalja i svaka čast organizatorima. Prvi put nastupamo na ovom cenjenom festivalu, trudimo se da nove generacije uključimo i da  prenosimo igre i kulturu dalje. Posebno sam emotivan kad dođem ovde zbog toga što sam jednim delom poreklom iz Šida. Ansambl je osnovan 1945. godine u cilju negovanja i prikazivanja običaja, narodne igre, pesme, muzike, instrumenata i narodne nošnje Severne Makedonije i šire.

Od svog osnivanja do danas postigao je značajne rezultate i zavidne uspehe u oblasti folklora, za koje govore više od 400 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, a kao gost mnogih festivala u svetu stekao je veliki ugled i svetsku afirmaciju. Do danas kroz ansambl prošlo je više od 15.000 članova, koji su realizovali preko 6.800 koncerata u Severnoj Makedoniji i širom sveta.”

Prvi put se publici u našem gradu predstavio ansambli iz Bolivije i to Ballet Folklórico de la Universidad Católica Boliviana „San Pablo” – La Paz. Na repertoaru imaji više od 45 koreografija, a pred mitrovačkom publiko su izveli nekoliko u tradicionalnim bolivijskim nošnjama.

Kako je rekla Raisa Toriko iz bolivijskog ansambla „San Pablo” prvi je put u našem gradu, ali da je već bila u Srbiji. „Veoma volimo Vašu zemlju, ljude i kulturu ovde smo u Vašem gradu izuzetno lepo dočekani. Ansambl je osnovan 1986. godine pod okriljem Katoličkog univerziteta Bolivije u La Pazu, a u okviru ansambla postoji 6 igračkih grupa čiji su članovi sadašnji, ali i bivši studenti Univerziteta. Osnovni cilj nam je da revalorizujemo, zaštitimo i upoznamo ceo svet sa raznolikošću bolivijskog folklora, takođe i da podignemo svest o potrebi očuvanja sopstvenog identiteta u svojoj zemlji, ali i na međunarodnom nivou,” dodala je lepa Bolivijka.

Jovan Petrov dolazi iz Bugarske i kaže da je veoma zadovoljan organizacijom i uzavrelom atmosferom koja inspiriše na igru. Član je Folklorne grupe „Trakijska mladost” koja je osnovana 2008. godine u gradu Krdžali. 

Kako je dodao Petrov: „Inače sviram gajde u ansamblu. Osnivač i koreograf grupe je vođa Georgi Bojadžijev. Kroz ansambl je prošlo više od 150 dece, a za ovih 16 godina postojanja možemo da se pohvalimo sa nekoliko međunarodnih nastupa u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Francuskoj, Turskoj i Poljskoj, sada i u Srbiji gde u Vašem divnom gradu predstavljamo naš region i Bugarsku.”

Ansambl Peru Multicolor Espectáculos  je kulturna institucija koju je 1999. godine u Limi osnovao njen sadašnji direktor Hesus Ariola. Grupu čine mladi studenti i profesionalci čiji je glavni cilj istraživanje, rekonstrukcija i širenje tradicionalne peruanske umetnosti u svetu.

Linga Vata iz Perua kaže da drugi put gostuju u našem gradu: „Vaš grad je divan i poželeli smo da se vratimo na ovaj festival folklora. Već smo učestvovali ovde 2017. godine, a sada smo poželeli da se ponovo vidimo. Grupa ima 40 članova, koji dolaze iz različitih regiona Perua, koji su se transformisali u misionare svog tradicionalnog kulturnog nasleđa. Od 1999. godine grupa je postala jedan od najboljih ambasadora tradicionalne peruanske kulture u svetu.”

Folklorni ansambli održavaće koncerte na Žitnom trgu do 14. avgusta. Nastupi počinju od 20.30, dok defilei učesnika, ulicom Kralja Petra I do centra grada, počinju od 19.30 časova. Peti dan ove najveće i najposećenije kulturno-umetničke manifestacije u našem gradu, tradicionalno je rezervisan za tamburaško veče – „Od begeša do prima” koje takođe ove godine obeležava jubilej – 10 godina postojanja.

Najava događaja

Current Month

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.6764117.0275117.3786