Vesti Naš grad gljivarska prestonica: Održana V međunarodna manifestacija „Gljive Fruške gore” 17/05/2025 Još iz kategorije Vesti: Planovi spremnosti i odgovora na javnozdravstvene pretnje 23/10/2025 Prepoznavanje slučajeva trgovine ljudima i podrška žrtvama 22/10/2025 Nadzor u Sirmiumbusu 21/10/2025 SREMSKA MITROVICA – Tokom vikenda od 16. do 18. maja, Gradski park u Sremskoj Mitrovici bio je domaćin pete međunarodne manifestacije „Gljive Fruške gore”, koja je okupila više od 150 učesnika i posetilaca iz Srbije i inostranstva. Manifestaciju je organizovalo Ekološko- gljivarsko društvo „Sunčanica”, a grad Sremska Mitrovica još jednom je potvrdio svoj status kao važno središte ekoloških i turističkih dešavanja. Ova jedinstvena manifestacija spojila je nauku, prirodu, umetnost i gastronomiju, a tokom tri dana održavanja privukla je brojne posetioce, među kojima je bilo i mnogo porodica koje su po prvi put imale priliku da se upoznaju sa bogatstvom gljivarskog sveta Fruške gore. Predsednik društva „Sunčanica”, Živan Relić, izjavio je: „Ovo je peti put da organizujemo manifestaciju i možemo s ponosom reći da je Sremska Mitrovica ovog vikenda bila gljivarska prestonica. Ugostili smo udruženja i pojedince iz Srbije, ali i goste iz Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Grčke i Bugarske. Prvi dan bio je posvećen dolasku i smeštaju gostiju, a drugi je bio najdinamičniji – odlazak na teren, sakupljanje gljiva i njihova determinacija od strane stručnjaka. Svi primerci su zatim izloženi na centralnoj izložbi, koja je privukla veliki broj posetilaca.” Revijalni deo manifestacije održan je u subotu u Gradskom parku i obuhvatao je izložbu sakupljenih gljiva, edukativna predavanja, kulturno-umetnički program, štandove sa prirodnim proizvodima, takmičenja za decu i odrasle, kao i upoznavanje sa tehnikama mikroskopiranja gljiva. Poseban akcenat stavljen je na gastronomski deo, gde su posetioci imali priliku da probaju nesvakidašnje specijalitete od gljiva, pripremljene po receptima domaćih i stranih majstora kuhinje. „Ne radi se samo o običnim jelima. Sve, od načina pripreme do posuda u kojima se sprema, nosi duh različitih kultura i tradicija. Ove specijalitete nećete naći u svakodnevnoj ponudi,” dodao je Relić. Po prvi put u Srbiji, manifestacija je obuhvatila i umetničku izložbu slika gljiva na platnu, koja je zbog vremenskih uslova premeštena u Muzej Srema. Posetioci su uz pomoć lokalnih vodiča mogli da obiđu i turističke znamenitosti grada, uključujući muzej i istorijsko jezgro. Organizatori su posebno zahvalili lokalnoj samoupravi na podršci i brzoj reakciji u rešavanju logističkih izazova, što je omogućilo nesmetano održavanje događaja. „Ovakve manifestacije su važne ne samo zbog promocije zdrave ishrane i ekologije, već i zbog afirmacije našeg grada kao turističke destinacije. Cilj nam je da kroz ovakve sadržaje približimo ljudima čudesni svet gljiva, koji je za mnoge i dalje nepoznanica,” zaključio je Relić. „Gljive Fruške gore” ove godine su još jednom pokazale koliko interesovanje može izazvati spoj prirode, znanja i dobre organizacije, ostavljajući posetioce bogatije za nova iskustva i željne povratka naredne godine.