Vesti

Potpisana još tri ugovora sa roditeljima negovateljima

SREMSKA MITROVICA – Ugovore sa još troje roditelja koji su ostvarili status roditelj negovatelj u ime Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zdravstvo potpisala je v.d. načelnica Anita Obradović. Ova usluga jedna je od prvih koje su donete po formiranju skupštinske većine, a na predlog novoizabranog gradonačelnika Branislava Nedimovića.

Sremska Mitrovica prva je lokalna samouprava u Srbiji koja je sprovela meru roditelj negovatelj koja omogućava novčanu naknadu u visini državnog minimalca za roditelje čija deca zbog stopostotnog invaliditeta zahtevaju 24-časovnu negu.

Anita Obradović, v.d. načelnica Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zdravstvo, dodelila je rešenja roditeljima koji su ostvarili status roditelj-negovatelj. Kako je rekla: „Danas smo uručili još tri rešenja za majke koje su stekle status roditelja negovatelja, čime smo ukupno obuhvatili osam majki koje su ostvarile ovo pravo. Grad Sremska Mitrovica godinama unazad organizuje podršku za svako dete, tako da su deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kao grupa i njihove potrebe, prepoznati unazad godinama, licencirane su usluge u socijalnoj zaštiti koje podržavaju njihovo školovanje, uključenost u zajednicu i nakon školovanja, a prvi put smo ovim statusom roditelj negovatelj i prvi u Srbiji, prepoznali roditelja koji neguje dete čije je zdravstveno stanje takvo da nije u mogućnosti da se uključi u postojeći sistem, bez obzira na svu raspoloživu podršku. Zdravstveno stanje deteta koje zahteva negu i brigu roditelja onemogućava ga da ostvari prihode svojim radom, to je roditelj koji je 24 časa posvećen tome i prvi put smo ga na ovaj način prepoznali i njegovu potrebu, tako da je malo reći da smo kao Grad, mi koji radimo neposredno sa roditeljima, a pre svega roditelji sami, presrećni zbog ove zbog i njene realizacije. Društvo koje prepoznaje potrebu svakog deteta, svake porodice i društvo koje može da odgovori na potrebe, to jeste primarno naš cilj i naš zadatak. Podvlačim, na ovaj način smo prepoznali roditelje i decu koja ne mogu da u ovom trenutku uđu u sistem.”

Zajednička odluka jeste ona koja je u najboljem interesu deteta, navodi načelnica, a  to može biti uključivanje deteta u sistem, obezbeđivanje podrške za uključivanje, ali isto tako i konstatovanje da je zdravstveno stanje takvo, da je veliki rizik za dete boravak u kolektivu. Prema odluci jednom godišnje će se raditi revizija, ističe ona, da se prati dete kako bi se utvrdilo da li je došlo do napredovanja kako bi se uključilo u sistem.

Među roditeljima koji su dobili ovo rešenje je Višnja Đođić, iz Mačvanske Mitrovice. Kako je rekla: „Htela bih da se zahvalim u svoje ime i u ime koleginica, pre svega gradonačelniku Sremske Mitrovice Branislavu Nedimoviću, koji je prvi i jedini imao ljudskosti u sebi i savesti da nas sasluša i da vidi naše probleme i muke s kojima se nosimo od rođenja naše dece, koje smo mi žrtve i da nam izađe u susret, koliko-toliko da nam ublaži naš svakodnevni život, naše obaveze i jednostavno da nam pomogne da nosimo naš krst. Ne mogu da opišem kako se danas osećam sada kada smo konačno dočekali rešenje. Kao da mi je neko skinuo ogroman teret, neke oblake i težinu s mene.

Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zdravstvo do sada je donela osam pozitivnih rešenja, od 30 predatih zahteva. Neophodno je da prvo ispune opšte uslove koji su definisani u odluci, nakon čega u kućnu posetu odlaze lekar specijalista i defektolog koji procenjuje funkcionalno stanje korisnika, deteta.

Ugovor je potpisala i Vesna Jadranski iz Salaša Noćajskog, vidno potresena izrazila je zahvalnost gradonačelniku, Gradu i načelnici Gradske uprave za dobijanje ove pomoći koja će im, kako ona navodi, mnogo značiti. „Stvarno ne mogu da nađem reči na koji način bih se zahvalila Branislavu Nedimoviću, čoveku, koji je imao sluha za nas roditelje i kažem hvala mu od srca na svemu, prvo kao čoveku, kao humanisti što nam je vratio dostojanstvo. Hvala još jednom i načelnici Obradović koja je bezuslovno bila uvek uz nas, dolazila da obiđe moje dete, moju Sašku i mene pitala: ‘Mama, kako ste?’ Više od 10 godina nisam čula to pitanje, ni od svojih najbližih, a kamoli od nekoga koga prvi put vidim. Moja Saška je moje sve. Kada sam saznala da je bolesna, ceo svet mi se srušio, ali sam odlučila da je ne dam ni sudbini, ni bilo kome drugom. Prognoze su bile strašne, govorili su da ima samo jedan u milion šansi za opstanak, ali ja sam dala sve od sebe,” rekla je Vesna Jadranski.

Roditelj dobija mesečni prihod u visini minimalne zarade u Republici Srbiji i takođe uplatu prema penzijsko-invalidskom osiguranju u visini minimalne osnovice za penzijsko invalidsko osiguranje.

Najava događaja

Current Month

24okt18:0019:00Promocija knjige „Slavko Vorkapić - naš  Vorki”

24okt19:0020:00Veče klasične gitare Dua „ALNO”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7089117.0601117.4113