Vesti

Obeleženo 110 godina od Bitke na Legetu

LEGET – Obeleženo je 110 godina od Legetske bitke polaganjem venaca na spomenik palim junacima i prigodnim programom. Legetskom bitkom je prvi put, posle Ticanove bune i formiranja Srpske Vojvodine, srpski narod učinio značajan napor za svoje oslobođenje i ujedinjenje sa maticom.

Najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima odigrala se na na polju Leget, u blizini Sremske Mitrovice, u Prvom svetskom ratu, upamćena je kao prva srpska rečna plava grobnica. U znak sećanja na pale borce, vence i cveće na spomenik položili su predstavnici Grada Sremska Mitrovica.

Stefan Vučić, zamenik predsednika Skupštine grada, u ime gradske uprave koja je organizator programa u sklopu negovanja kulture sećanja, rekao je: „Bitka na Legetu, poznata i kao Bitka kod Čevrntije, koja se odigrala 6. septembra 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata veoma je značajna. Iako je bitka trajala samo jedan dan, bila je jedna od najžešćih i najtežih u tom periodu. Srpska vojska, predvođena vojvodom Stepom Stepanovićem i Timočkom divizijom, pokazala je neverovatnu hrabrost i upornost u odbrani slobode srpskog naroda.  Ključni momenat u bici, bio je prelazak srpske vojske preko pontonskog mosta.”

Vence i cveće na spomen-obeležje položili su i predstavnici Vojske Srbije, Saveza potomaka ratnika Srbije, Podružnice Društva negovanja tradicije oslobodilačkih ratova od 1918. Sremske Mitrovice, Gradskog odbora SUBNOR-a Sremska Mitrovica, Opštinskog odbora SUBNOR-a Ruma, Mesne zajednice „Velike Drenove” i Mesne zajednice „Šašinci”, članovi GO SPS Sremska Mitrovica, GO POKS Sremska Mitrovica, kao i predstavnici udruženja koja neguju kulturu sećanja.

Simboličnim bacanjem venca u reku Savu, na mestu velikog stradanja, u čast boraca Legetske bitke šalje se poruka mira, kako se ovakvi događaji više nikada i nigde ne bi dogodili.

Molitveni pomen stradalim vojnicima služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Borba se odigravala u okviru velike akcije Vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, od petog do sedmog septembra 1914. godine. Imala je za cilj da pomogne saveznicima na zapadnom i istočnom frontu tako što će izvršiti pritisak na austro-ugarske snage sa juga.

Srpska vojska je trebala da izvrši demonstrativni prelaz kod Mitrovice i glavni udar kod Kupinova. Zadatak da izvrši ofanzivu, dobila je Timočka divizija prvog poziva. Brojne greške u logistici, dopremanju mostovske građe, municije, ali i u komandovanju, kao i na naposletku u postavljanju mosta, dovele su do katastrofe u kojoj je stradalo oko 1500 srpskih vojnika, a zarobljeno oko 4800. Samo oko 600 vojnika je uspelo da se spase preplivavanjem Save.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save, da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje. Na mestu stradanja Timočke divizije 23. septembra 1923. odine podignut je spomenik na polju Leget.

Program je vodila Sandra Štetina, u ime Centra za kulturu „Sirmijumart”.

Najava događaja

Current Month

16sepCelodnevni dogadjaj30Galerija raspisala Konkurs za učešće na sremskomitrovačkom likovnom salonu

17sep18:3019:30211 godina od Boja na Ravnju

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.6889117.0400117.3911