Vesti

Akcija prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada

SREMSKA MMITROVICA – Akcija prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada ubrzo će početi i ove godine, najavljeno je u Poljoprivrednoj stručnoj službi, uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Povodom početka ovogodišnje akcije prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada se realizuje sa ciljem da pesticidna ambalaža ne završi u komunalnom otpadu, divljim deponijama ili kanalima u atarima i na taj način ugrozi zdravlje stanovništva, nego da se na pravilan način odloži i uništi. Odzivom na ovu akciju štitimo svoje zdravlje i svoje životno okruženje.

Milan Milić, rukovodilac stručne i savetodavne službe Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica podseća da i ove godine sprovode akciju prikupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja. Akcija prikupljanja počinje u petak 14. i trajaće do 21. juna. Kako navodi Milić: „Započinje se sa selima Mačve tog, 14. juna i akcija se nastavlja 17. juna u selima Jarak, Šašinci i Veliki Radnici. Rasporedi prikupljanja ambalažnog otpada istaknuti su na ulaznim vratima mesnih zajednica, tako da poljoprivredni proizvođači koji su zainteresovani mogu otići i pogledati tačan raspored, po danima i tačnoj satnici. U navedeno vreme u određenom danu radnici Poljoprivredne stručne službe će u centru sela prikupljati ambalažni otpad, na već dobro poznatim lokacijama. Pri predaji ambalažnog otpada, poljoprivredni proizvođači će dobiti potvrdu da su predali ambalažni otpad, kao i kese koje će koristiti tokom narednog perioda za prikupljanje ambalažnog otpada kako bi sledeće godine u sledećoj akciji mogli njihov ambalažni otpad da predaju. Ovlašćeni operater će doći u Sremsku Mitrovicu, 24. juna, u naše prostorije, koje su u staroj šećerani i odneti ambalažni otpad na dalji tretman, kako bi se ova akcija zaokružila i imala smisao i kako bi se bezbedno se uklonio ambalažni otpad i očuvala životna sredina. Ovim putem bih zamolio sve poljoprivredne proizvođače da se odazovu u što većem broju. Poljoprivredna stručna služba duguje veliku zahvalnost Gradu Sremska Mitrovica koji je opredelio sredstva bez kojih ova akcija ne bi mogla da se izvede.”

„Prošle godine smo prikupili oko sedam tona ambalažnog otpada, vidi se rast svake godine i vidi se da se budi svest kod naših poljoprivrednih proizvođača koji prikupljaju taj ambalažni otpad. Ove godine, što je veoma dobro, videli smo samoinicijativu kod poljoprivrednih proizvođača koji su već počeli da nas zovu i da se raspituju kad će ova akcija biti održana. Ambalažni otpad preuzima ovlašćeni operater, kasnije ga odnosi u Šabac, gde se otpad tretira i kasnije, nažalost završava za sad još uvek u cementari Beočin, gde se spaljuje, međutim, verujemo da će se kroz koju godinu ta sirovina koristiti za reciklažu,” dodao je Milić.

Ambalaža ima važnu ulogu u sigurnoj isporuci i upotrebi sredstava za zaštitu bilja, pri čemu se smanjuje na najmanju moguću meru rizik gubitka u lancu plasmana kao i izloženosti korisnika.

Cilj akcije je da se animira što više poljoprivrednika sa teritorije Sremske Mitrovice i čitavog Srema da na bezbedan način deponuju ambalažni otpad, u junu.

Podsećanje za poljoprivrednike da adekvatno odlože praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja. Zainteresovani poljoprivrednici mogu se informisati o tačnim terminima i lokacijama prikupljanja kod lokalnih predstavnika Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Sremska Mitrovica (Svetog Dimitrija 22) telefon 022/624 271; 064/85-89-639.

Najava događaja

Current Month

19okt19:0020:00Odbojkašice Srema dočekuju Spartak iz Subotice

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.6688117.0199117.3710