Uncategorized

Gordana Lukić voditeljka Festivala besedništva

SREMSKA MITROVICA – Gordana Lukić, dramska umetnica iz Sremske Mitrovice, vodiće nas putem od svetlost reči ovogodišnjeg XXXIII festivala besedništva SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI, koji će se, 7. septembra 2024. godine od 20 sati, održati na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici.

Gordana Lukić je glumica, pozorišni reditelj i rukovodilac Teatra ,,Gartel’’ u Sremskoj Mitrovici.

Studirala  je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, a kao glumica radila u Narodnom pozorištu u Pirotu, Teatru ,,Joakim Vujić’’ u Kragujevcu i Pozorištu ,,Dobrica Milutinović’’ u Sremskoj Mitrovici. Od 1998. godine je slobodna umetnica i članica Saveza dramskih umetnika Srbije.

Tokom karijere ostvarila je brojne uloge, među kojima se izdvajaju: Ona u predstavi ,,Kraj vikenda’’ Mome Kapora sa Mišom Janketićem; Kordelija  u predstavi ,,Kralj Lir’’ V. Šekspira, u režiji Petra Govedarovića, (Kg), Ilse u predstavi ,,Buđenje proleća’’ Franca Vedekinda, u režiji P.Govedarović (Kg); Džejn u ,,Briši od muža’’ Reja Kunija, u režiji P. Govedarović (Kg); Svetle u predstavi ,,Crna rupa’’ Gorana Stefanovskog,  režija Dušan Tuzlančić (Kg); Doti u predstavi ,,Iza kulisa’’ Majkla Frejna, režija Dragan Jovičić, Alena u predstavi ,,Beogradska trilogija’’ u režiji Ljiljane Todorović, Bolničarka, Žena, Starica u predstavi ,,Don Žuan se vraća iz rata’’ Edena von Horvata, u režiji Vladimira Lazića, Majka  u  predstavi ,,Ženidba i udadba’’ J.S. Popović, režija Nemanja Petronje; Šarlota u ,,Cirkus Teleportano’’  scenario i režija Filip Gajić.

Glumila je u popularnoj seriji Selo gori, a baba se češlja , filmu Beograde, dobro jutro, TV filmu ,,Dekalend’’ i studenskom filmu ,,Između onoga pre i onoga posle’’ .

Za  svoj rad i ostvarenja je dobila nagrade: Godišnja nagrada Teatra ,,Joakim Vujić’’ – za najbolja u glumicu, 1998. nagrada za glumačko ostvarenje na Susretima profesionalnih pozorišta Vojvodine, Nagrada SIGRIDRUG – najbolje umetničko ostvarenje u celini na Zmajevim dečijim igrama – za monodramu „Pisao mi čika poštar”.

Kao osnivač i rukovodilac Teatra ,,Gartel’’ režirala na desetine predstava za decu i mlade: ,,Putujuće pozorište  Šopalović’’ ,,Play Nusic’’ ,,Ljubav je ključ od života’’, ,,Julija I Romeo’’  ,,U cara Trojana kozije uši’’/,,Ludusiranje letnje noći ’’/,, Hamlet, rimejk’’, Legenda o Maksimijanu Herkuliju/Barbelo – o psima i deci/Hepi end/Bilo jednom u Teatru Probus – legenda o caru i vinu… Carski Sirmium, grad legendi… ,,Ja znam ko sam..’’ I mnoge druge…

Radila je i kao voditelj na RTV M i Radiju Sava.

Saradnik je mnogih  profesionalnih pozorišta, kulturno – umetničkih društava, udruženja građana i drugih institucija koje se bave kulturom, umetnošću i negovanjem tradicije.

Najava događaja

Current Month

16sepCelodnevni dogadjaj30Galerija raspisala Konkurs za učešće na sremskomitrovačkom likovnom salonu

17sep18:3019:30211 godina od Boja na Ravnju

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.6889117.0400117.3911