Kultura

Festivalom Zlatni žir biće otvoreno Pozorište „Dobrica Milutinović”

SREMSKA MITROVICA – Pozorište Dobrica Milutinović”, nakon rekonstrukcije i otvaranja biće domaćin  Pozorišnog festivala Zlatni žir, od 20. do 24. novembra i biće jedan od prvih velikih događaja u ovoj kući. Festival će biti održan u okviru Novembarskih dana, Mitrovčani će u osavremenjenoj sali teatra moći da pogledaju četiri predstave.

U takmičarskoj selekciji festivala Zlatni žir naći će se četiri pozorišna komada: „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, „Bračna igra, „Usamljeni Balkan” i „Mulej”. Slogan prvog festivala je Iskorak, kao iskorak u svetlo, na scenu, iskorak u karijeri, jasno poručuje da mladi pozorišni umetnici imaju šansu da učine iskorak i predstave svoje umeće publici, pojasnili su organizatori.

Nikola Klajić, reditelj i direktor festivala, navodi da su se pri smišljanju slogana za prvu godinu festivala orijentisali na renoviranje Pozorišta „Dobrica Milutinović” i na ciljne grupe, kako takmičarke selekcije, tako i publike. „Slogan ‘Iskorak’ je posebno prikladan za mlade ljude koji im daje vidljivost u profesionalnim krugovima, iskorak se odnosi i na samo pozorište, kojem se posle renoviranja, ponovo vraća pozorišni duh nakon godina smanjenog kapaciteta rada. Festival će otpočeti novi novu eru mitrovačkog pozorišta, očekujemo da će i narednih meseci da gostuju predstave iz Novog Sada, Beograda može se ponovo odigra i neka predstava koja bude u takmičarskoj selekciji u zavisnosti od interesovanja gledalaca, ali smatram da je ovo trenutak da bude vraćena publika pozorište, da će to postati kontinuitet i praksa,” rekao je Klajić.

Prema njegovim rečima sve predstave imaju komični karakter, ali obrađuju veoma važne teme, na prijemčiv način. „Hamlet u selu Mrduša Donja i „Usamljeni Balkan” su tragikomedije, „Mulej” je monodrama koja se bavi temom samoubistva, više je dramskog karaktera i „Bračna igra” obrađuje jedan bračni odnos i temu i realitija. Biće odigrana i jedna revijalna predstava „Kabare” koja je potpuno drugačija forma u odnosu na takmičarski deo.

Milica Burazer, glumica i umetnička direktorka festivala, navodi da su misija i vizija ove manifestacije da promoviše mlada lica naše pozorišne scene. Kako je dodala: „Cilj festivala je da mladim ljudima, pruži neku vrstu šanse i da bude platforma za njihov rad i za njihovo pozorišno razvijanje. Jedan od ciljeva je i da neguje pozorišnu umetnost i da u krajnjem slučaju u ovom gradu, vrati u život pozorište. Imaćemo četiri večeri takmičarske predstave i petak će biti revijalno veče. Publika može da očekuje raznolike, zabavne i uzbudljive predstave, da upozna neka nova lica naše scene. Pozvala bih sve da dođu i da gledaju predstave jer će sigurno da uživaju.”

Festival ima za cilj promociju i podršku mladih pozorišnih umetnika, pružajući im priliku da njihov rad bude prepoznat i podržan od strane šire publike i stručne pozorišne zajednice. 

Najboljima na festivalu Zlatni žir biće dodeljene nagrade po odluci stručnog žirija za: najbolju predstavu, najbolju glumicu i najboljeg glumca, a biće nagrađena i najbolja predstava po izboru publike. Stručni žiri prvog festivala će činiti: glumica Nina Nešković, dramaturg Đorđe Kosić i reditelj Đorđe Nešović.

U glavnom takmičarskom programu će se naći četiri selektovane predstave:

 – Predstava Hamleta u selu Mrduša donja Iva Brešana, 

 Usamljeni Balkan Vanje Šević, 

Bračna igra Edvarda Olbija i 

– Mulej Erlend Lu.

Osim glavnog, prateći program sadrži radionice za mlade, predstavu u čast nagrađenih, razgovore sa umetnicima i druge umetničke susrete.

Najava događaja

Current Month

19okt19:0020:00Odbojkašice Srema dočekuju Spartak iz Subotice

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.6697117.0208117.3719